Kemisk kastrering av hanhund

 

Kemisk kastrering av hund i Stockholm

Hos oss på Östra Djurkliniken i Stockholm kan du få hjälp med kemisk kastrering av din hanhund. Välkommen in till oss!

 

 

Vad innebär en kemisk kastrering?

Kemisk kastrering innebär att ett suprelorinchip (hormoninplantat) sätts in under huden på hunden. Chipet motverkar hundens produktion av könshormon och testiklarna minskar. Det är ett enkelt och snabbt ingrepp som inte kräver att hundens sövs. Det rekommenderas att hunden blivit könsmogen innan behandlingen görs.

 

Det finns två styrkor på chipet – ett som verkar under ca sex månader samt ett som verkar under ca ett år. Det tar några veckor innan implantatet har full effekt. Hunden bör till dess hållas ifrån löptikar. Fyller man på med suprelorin löpande, innan den tidigare behandlingens effekt upphört, verkar dock medlet genast. Behandlingen är reversibel, dvs när implantatet inte längre har effekt är könsdriften och befruktningsförmågan tillbaka.

Kemisk kastrering har samma effekt som vid en kirurgisk kastrering, där testiklarna avlägsnas, och kan vara ett sätt att se om hundens problembeteende försvinner innan en eventuell kirurgisk kastrering görs. Kemisk kastrering är dock inte en metod för att minska eventuell aggressivitet. Det kan tvärtom öka det aggressiva beteendet. Det gäller även kirurgisk kastrering.

Precis som vid en kirurgisk kastrering får hunden oftast en ökad aptit efter den kemiska kastreringen. I kombination med att ämnesomsättningen minskar ökar risken för övervikt. För att förebygga övervikt är det därför bra att direkt efter den kemiska kastreringen minska mängden foder eller gå över till ett lightfoder.